Veilig ouder worden in je eigen huis: 5 tips

Nu we gemiddeld allemaal ouder worden, neemt ook de druk op de zorg toe. Soms worden ouderen noodgedwongen om langer thuis te blijven wonen, maar veel vaker gaat het om de eigen wens van de bewoner. En zeg nu zelf: Oud worden in je eigen woning is natuurlijk veel prettiger dan op latere leeftijd nog veel te moeten verhuizen. Bovendien blijft de zelfredzaamheid groot als ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Actief Klussenservice kan je hier een handje bij helpen. Lees hier over de opties en onze vijf tips.

1. Vermijd gevaarlijke plekken

Veel ongelukken bij ouderen gebeuren thuis. Je kunt het huis al een heel stuk veiliger te maken door op gevaarlijke plekken in huis te letten. Denk aan een (te) steile trap of een drempel die te hoog is. Hier kan iets aan gedaan worden. Ook kleinere, praktische oplossingen zijn mogelijk: Steunbeugels in bad of douche of antislipmatjes in de badkamer. Het zijn kleine ingrepen die wel een verschil kunnen maken.

2. Pas op met zware klusjes

Ouderen staan erom bekend dat ze natuurlijk graag veel dingen zelf willen blijven doen. Toch valt het af te raden om sommige klusjes in of om het huis op hogere leeftijd nog zelf te doen. Denk het wassen van de ramen of bijvoorbeeld allerlei opknapwerk. Ook als je iets wil verplaatsen, kun je beter een jonger familielid of vriend(in) inschakelen om je te helpen.

3. Belangrijke voorwerpen in de buurt

In geval van nood is het een goed idee om zaken als een telefoon of alarmknop in de buurt te hebben. De telefoon op een centrale, makkelijk bereikbare plek in huis neerzetten is al een goede stap. Let ook op dagelijkse gebruiksvoorwerpen of medicijnen: zet deze op een makkelijk te vinden plek, zodat je ze (indien nodig) niet lang hoeft te zoeken.

4. Verlichting

Verlichting is niet alleen ’s avonds prettig in huis, maar het helpt ook om obstakels zoals drempels of afstapjes in of buiten je woning makkelijk te zien. Met name buitenlampen zijn in de wintermaanden verstandig om aan te hebben staan als je op latere leeftijd op pad gaat en weer thuiskomt. Probeer dan ook om een kapotte lamp zo snel mogelijk weer te repareren.

5. Laat ons je klusjes uitvoeren

Actief Klussenservice is er speciaal voor mensen die grote of kleine klussen niet meer uit kunnen voeren. Het installeren van apparatuur, verhuizen van meubels of ophangen van een lamp: ogenschijnlijk zo gedaan, maar dat kan tegenvallen op oudere leeftijd. Ook bieden we diverse Smart Home-oplossingen aan. Met deze kleine, praktische toepassingen in huis wordt de woning een stuk veiliger én comfortabeler.

Meer weten? Neem contact op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jou of de woning van je (groot)ouders kunnen betekenen? Neem dan altijd even contact op met Actief Klussenservice. Moeten er grote aanpassingen gedaan worden, dan komen we altijd even langs om een indicatie van het project te maken.